Hvordan kan man finansiere en øyeoperasjon?

    Home / Hvordan kan man finansiere en øyeoperasjon?

Hvordan kan man finansiere en øyeoperasjon?

Briller og kontaktlinser har i årevis vært de mest foretrukne metodene for synskorrigering i hele verden. Helt siden brillens oppfinnelse har det vært et sterkt økende marked av ulike former for brilleinnfatninger og styrkeglass. Men de seneste årene har det nærmest blitt «trendy» å ta øyeoperasjon. En slik operasjon inkluderer ofte en pasient med et stabilt dårlig syn, en øyelege/kirurg samt avansert laserteknologi. Prisene på en slik operasjon har sunket dramatisk i takt med utviklingen av høyteknologisk utstyr de siste årene, men man skal fortsatt ut med en god slump penger (25,000 – 50,000 NOK) hvis man skal ha operert begge øynene.

Totalkostnaden kan bli høyere enn du hadde regnet med hvis du tar øyeoperasjonen i et lavkostland. Mange lever i den troen på at det å reise utenlands for å utføre private kirurgiske inngrep alltid har en lavere total kostnad enn å ta det i Norge. Slik er det ikke. Mange velger å se bort fra tilhørende kostnadselementer som flybilletter og hotellopphold. I tillegg er det en stor sjanse for at man trenger legetilsyn etter en øyeoperasjon, noe som man blir nødt til å betale ekstra for å sjekke dette hos en norsk klinikk.

Hva koster det å IKKE ta en øyeoperasjon?

En vanlig metode for å se hvor mye penger man eventuelt kan spare på en slik øyeoperasjon er å se på alternativet. For hva er egentlig alternativet? Det er å bruke kontaktlinser og briller. En komplett brille holder gjennomsnittlig i 2,2 år og koster rundt 1500 norske kroner. Det er knapt 700 kroner årlig. Focus Dailies, verdens mestselgende dagslinse, koster rundt 140 kroner per pakke – noe som gir en årlig kostnad på 1680,-.

Deretter kan du bare gange opp disse summene med antall år du regner med at du trenger å bruke briller eller kontaktlinser og finne ut hvor mye penger du faktisk kan spare på å ta et inngrep. Mange vil nok umiddelbart tenke på høye kostnader og mye penger når de hører om slike operasjoner, men faktum er at det faktisk kan spare deg for mange penger på lang sikt.

Oppsparing, lån eller finansiering gjennom klinikken

Men hva med de øyeklinikkene som mener at de kan hjelpe deg med finansieringen? Er dette tilbud man burde hoppe på?

I utgangspunktet er ikke dette en veldig god idè. Det er viktig å kjenne til hvordan forbrukslånsektoren fungerer i Norge før man forstår hvilke mekanismer som har blitt satt i spill når man får et slikt tilbud. For det er nemlig ikke øyeklinikken selv som sitter med en haug full av penger og deler ut til potensielle kunder – det er det en bank som gjør. Denne banken har tilknyttet seg øyeklinikken gjennom et kommersielt samarbeid der begge parter tjener på ordningen:

1. Banken får en ny lånekunde og vil tjene penger på rentene fra denne kunden helt til lånet har blitt nedbetalt.
2. Øyeklinikken, som gir banken denne kunden (altså: referrerer kunden til banken) får en belønning av banken som følge av henvisningen. Dette kan enten bestå av en fast sum eller en prosent av det banken vil tjene på den kunden.

Øyeklinikken har dermed ikke noen interesse i å henvise deg til banken som kan gi deg de beste lånebetingelsene, men heller å henvise deg til den banken de har inngått et kommersielt samarbeid med. Du ser hvordan dette leder til at kundene ikke (nødvendigvis) får særlig gode betingelser?

For du ønsker vel markedets beste lånebetingelser? Bra! Les gjennom neste avsnitt for å finne ut hvordan dette kan fikses.

Sammenligne forbrukslån

Den knivskarpe konkurransen i norsk banksektor har ført til at flerfoldige banker nå kjemper om de samme kundene, og tendensen blir tydeligere for hver uke som går: lånebetingelsene på lån uten sikkerhet blir bare mer og mer gunstige for nordmenn. Hvordan kan dette ha seg?

En stor del av markedsføringen gjort i lånesektor baserer seg nemlig på såkalte «prissammenligningstjenester». Dette er nettsider som lister opp alle forbrukslån som er tilgjengelige for myndige nordmenn og rangerer dem etter faste økonomiske faktorer som effektiv rente, etableringsgebyr, maksimal lånesum og så videre. Bankene hater disse nettsidene, men har ikke noe annet valg enn å la dem styre en stor del av markedet. Forbrukerne elsker dem. Og hvis du er en smart forbruker bør du også finne en slik nettside og se hvor du får det billigste lånet. Det kan spare deg veldig mye penger.

Oppsparing

Kan du vente noen måneder med å ta øyeoperasjonen eller føler du virkelig at det er et akutt behov?

Det er ingen tvil om at det å spare opp egne penger vil være den mest økonomiske løsningen for å finansiere en øyeoperasjon. Spørsmålet er om man både har tålmodighet og mulighet til å gjøre dette. Du skal også tenke på at det der lettere rent økonomisk å sette av et par hundrelapper til nedbetaling over et par år enn å spare opp rundt 30,000 norske kroner til en slik operasjon.